Parenting cu respect pentru bebelusi si nu numai. Principiile de baza RIE – Magda Gerber.

Pentru ca am vazut in ultima vreme ceva exemple negative. Pentru ca sunt de parere ca putem evolua ca si societate, cu conditia sa ne informam corect. Pentru ca stiu ca parintii de astazi formeaza generatia de maine si ca, ceea ce fac ei acum, este atat de important pentru felul in care va „arata” viitorul adult. Pentru ca suntem responsabili 100% pentru copiii nostri. De aceea m-am decis sa scriu acest articol.

Tema este una de actualitate cu siguranta. Traim intr-o era in care informatia este foarte usor accesibila, insa este foarte greu sa discernem intre informatia de calitate si cea necalitativa. Astazi voi prezenta, pe scurt principiile Magdei Gerber, privitoare la educatia copiilor.

Magda Gerber este fondatoarea Organizatiei RIE (Resources for Infant Educarers) in Statele Unite ale Americii si este cea care a introdus in SUA conceptul (revolutionar la acel moment, poate revolutionar si acum) de respect pentru copil ca si fiinta umana completa, venita pe lume cu un „plan” bine prestabilit de a descoperi lumea si pe noi.

Acesta este unul din primele articole pe aceasta tema. Imi doresc sa strang aici cat mai multe :). Cred ca este important ca un parinte sa cunoasca cat mai mult despre sistemele de educatie actuale, recomandate in diverse colturi ale lumii, pentru ca apoi sa poata lua deciziile cele mai potrivite pentru copiii sai.

Asadar, principiile de baza ale Educaring sunt:

  1. Respectul. Acesta este baza acestui tip de educatie. Respectul fata de copil trebuie sa fie manifestat in fiecare interactiune cu acesta, inca de la nastere. Parintii trebuie sa fie constienti ca bebelusul este o fiinta umana unica, nu un obiect.
  2. Obiectivul educatiei RIE este copilul autentic. Un copil autentic se simte in siguranta in sanul familiei sale, autonom, competent si conectat.
  3. Increderea in competentele copilului. Avand incredere in el, il vom lasa pe el sa fie initiatorul procesului de invatare – in acest fel el putandu-se dedica invatarii acelor lucruri de care este interesat si pentru care este pregatit. Rolul nostru este acela de a-i furniza instrumente suficiente pentru a-si duce actiunile la bun sfarsit si a le stapani corespunzator.
  4. Metoda de educatie: observatia. Trebuie sa observam copilul entru a stii ce comunica si care ii sunt nevoile. Cu cat va veti observa mai mult copilul, cu atat il veti intelege mai bine, veti fi mai putin tentati sa il invatati ceva, insa veti stii ca este indicat sa ii creati un mediu de invatare corespunzator nevoilor sale.
  5. Ingrijirea bebelusului/copilului se intampla cu implicarea acestuia. In timpul activitatilor de ingrijire (schimbatul scutecului, baita etc) este indicat sa incurajati copilul sa fie un participant activ, mai degraba decat un spectator pasiv. In timp, facand acest lucru, copiii vor ajunge sa exploreze mediul inconjuratori cu aport minim din partea adultului.
  6. Un mediu sigur, provocator si predictibil pentru bebelusul si copilul nostru. Un mediu sigur, respectiv un mediu in care bebelusul se poate misca singur, fara a exista pericole. Un mediu provocator, care sa stimuleze invatarea, Un mediu predictibil – intrucat un astfel de mediu ajuta la faciliteaza procesul de invatare.
  7. Timp pentru joaca neintrerupta, libertate de miscare. Copilul trebuie sa aiba timp neintrerupt pentru joaca. Adultul din preajma lor nu il va invata cum sa duca la bun sfarsit anumite actiuni, insa il va admira si observa.
  8. Consistenta. Stabilim limite clare, nu le incalcam niciodata si ne comunicam asteptarile pentru a putea dezvolta disciplina.

Bibliografie recomandata:

Dear Parent: Caring for infants wih respect – Magda Gerber

The RIE Manual Extended Edition – Magda Gerber

Your Self-Confident Baby – Magda Gerber

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s