Montessori sau invatarea naturala – principii de baza

Montessori este un concept cu siguranta la moda. Din ce in ce mai multi parinti aleg sa adopte aceasta metoda de educare pentru copiii lor, pe internet informatiile pe aceasta tema sunt foarte numeroase, in Romania exista gradinite Montessori si probabil in curand vor exista si scoli. Cred ca Montessori este o metoda care poate ajuta la o dezvoltare armonioasa a copiilor, atata vreme cat aplicam principiile in mod corect si ne informam corect si din sursele potrivite.montessori bebelusi

Imi propun sa abrordez acest subiect pe acest blog si acesta este primul articol. Voi discuta astazi despre principiile de baza ale metodei. Asadar, sa incepem cu inceputul:

  1. Urmeaza copilul – principiul poate cel mai important

Sau mai bine spus, urmareste-l pentru a vedea care sunt interesele lui naturale, care sunt nevoile lui. In acest fel il vei putea ajuta sa si le cultive, sa le dezvolte corespunzator. Copilul este cel care va dicta care sunt nevoile lui de invatare si evolutie. Montessori ne invata sa dezvoltam in noi acele abilitati catre care avem interes natural. In acest fel vom fi intotdeauna fericiti cu noi insine.

  1. Respecta mintea copilului tau. Respecta-ti copilul.

Montessori credea că copiii pot învăța mai ușor anumite informații în perioadele sensibile de învățare sporită. Profesorii urmăresc aceste perioade sensibile pentru a se asigura că elevilor le sunt oferite resurse și oportunități pentru învățarea optimă.

  1. Ofera-i copilului tau libertatea de a explora – atat in interior, cat si in exterior.

Dar da, este important ca el sa fie in siguranta in fiecare moment si este datoria ta sa asiguri aceasta stare de fapt.

  1. Ajuta-l sa fie independent, oferindu-i cat mai multe posibilitati de a face activitati singur.

Copiii nu se nasc cu capacitatea de a gandi abstract, aceasta abilitate se dobandeste mult mai tarziu. Tocmai de aceea experienta activitatilor fizice este de preferat in primii ani de viata si il vor pregati e copil pentru procesul de invatare mai intens, din anii de scoala.montessori copii

  1. Copilul prescolar este bine sa aiba parte de cat mai multe activitati practice si senzoriale: grija de sine (imbracatul, igiena personala etc), grija fata de mediul inconjurator, controlul miscarilor, bunele maniere ii vor dezvolta cu siguranta puterea de concentrare, de coordonare si independenta.
  1. Ofera-i materiale pe care sa le poata folosi, potrivite varstei, conditiei sale fizice.

Ma refer aici la dimensiunile materialelor (ex. Tacamurile potrivite), dar si la locul in care sunt plasate ex. Rafturi asezate la nivelul inaltimii sale, in asa fel incat sa poata avea acces usor la ele). Copiii invata cel mai bine atunci cand au la dispozitie un mediu potrivit lor.

  1. Nu il intrerupe pe cel mic atunci cand intreprinde o activitate. In acest fel, el isi va dezvolta singur capacitatea de concentrare si rabdarea.

Copilul care intreprinde in mod repetat aceeasi activitate se concentreaza sa dobandeasca o abilitate, asadar este important pentru el sa ii inlesnim procesul de invatare, pur si simplu lasandu-l sa exerseze. In acelasi timp el va invata sa fie satisfacut cu propriile sale realizari si se va autovaloriza mai degraba de a se valoriza prin ochii celorlalti.

Mai mult decat atat, copiii au capacitatea de autoinvatare, rolul nostru este insa acela de a le asigura mediul potrivit, in care ei sa poata exercita aceasta capacitate. In plus, incurajam procesul de invatare introducand noi materiale in mediul deja pregatit.

  1. Arata-i copilului cum poate face anumite actiuni.

Evident, el nu va stii singur cum sa foloseasca, spre exemplu, anumite instrumente. Este in regula si chiar indicat sa ii arati tu. Copilul are in mod natural anumite nevoi de invatare, asta nu inseamna insa ca el va si stii cum sa faca anumite lucruri, daca nu i se arata.

  1. Creeaza-i un mediu ordonat si atractiv. In acest fel, mintea lui se va dezvolta corespunzator.
  1. Nu uita ca activitatile Montessori se concentreaza pe dobandirea unei singure abilitati. Asadar jocurile trebuie sa se concentreze pe acest aspect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s