Siguranta jucariilor. Despre cum sa verifici daca o jucarie este sigura pentru bebelusul tau.

Atunci cand cumparam o jucarie, trebuie sa ne asiguram ca aceasta respecta normele de siguranta in vigoare, in asa fel incat pericolele de accidente sa fie reduse la minim.

Ce trebuie sa urmarim?

Marcajul CE – este un marcaj care se aplica pe orice produs care respecta normele europene aplicabile in cazul acestuia. Producatorul este cel care se asigura ca respecta toate normele in vigoare, apoi aplica marcajul CE pe produsele sale – aplicarea acestuia fiind practic “declaratia” producatorului fata de cumparatori referitor la faptul ca toate normele de siguranta sunt respectate.

Varsta

Este foarte important sa ne asigura ca, atunci cand cumparam o jucarie, aceasta este potrivita varstei copilului. Spre exemplu, atunci cand o jucarie nu este recomandata copiilor sub 3 ani aceasta va avea pe ea inscriptionata o pictograma specifica. De principiu, pe fiecare trebuie sa fie scris carei varste ii este recomandata.

Exemplu: o jucarie pe care este inscriptionat: jucarie bebelusi 3 luni, este potrivita bebelusilor incepand de la 3 luni.

Materiale

Materialele din care sunt facute jucariilor sunt, de asemenea, un criteriu de judecare a sigurantei acestora. Spre exemplu, o jucarie destinata bebelusilor va trebui sa fie vopsita cu vopseluri nontoxice si rezistente la saliva, deoarece copiii mici au tendinta de a incerca cu gurita orice lucru pe care pun manuta.

Exemplu: jucarii din lemn – trebuie sa ne asiguram ca materialele folosite sunt non-toxice si rezistente la saliva.

Forma si dimensiunile

Este foarte importanta in special in cazul copiilor foarte mici – respective bebelusii. O jucarie destinata bebelusilor trebuie sa nu aiba parti detasabile mici (mai mici de 4 cm) pentru a nu exista pericolul de inghitire si sufocare.

Exemplu: un set de cuburi, nu este potrivit pentru copiii sub 3 ani, daca acesta contine parti mai mici de 4 cm.

Jucarii pentru bebelusi

Jucariile pentru bebelusi sunt o categorie aparte de jucarii, pentru ca acestea trebuie sa respecte o serie de norme, evident ceva mai exigente. Bebelusii, ca si regula generala sunt mai expusi la factorii externi decat copiii mai mari sau adultii, de aceea producatorii trebuie sa se asigure ca produc jucarii din materiale non-toxice, non-alergene etc. Chiar daca o jucarie respecta toate normele in vigoare, niciun bebelus nu trebuie lasat sa se joace nesupravegheat.

Un exemplu de jucarii perfecte pentru bebelus, care respecta normele in vigoare si sunt produse exclusiv folosind materiale certificate sunt jucariile Iaia si Graunta. O serie de jucarii inedite, deoarece sunt si personalizate cu numele bebelusului. Le gasesti aici:

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s