Jucariile educative

Din ce in ce mai multi parinti sunt tentati sa le cumpere copiilor lor jucarii educative. Motivul este unul cat se poate de simplu: jocul sa fie, in acelasi timp si un proces de invatare. Este un fapt foarte bine stiut ca lucrurile invatate in joaca se fixeaza mult mai bine si satisfactia invatarurii prin joaca este mult mai mare.

Bineinteles ca nu exista o definitie exacta a unei jucarii educative – de principiu, o jucarie care il ajuta pe copil sa invete ceva este o jucarie educative. Este la fel de evident ca, atunci cand cumparam o jucarie suntem mult mai tentati sa o achizitionam daca este marcat pe ea faptul ca este o jucarie educativa.

Este recomandat sa fie luat in considerare demersul educativ pozitiv al jucariilor, nu cel negativ. Ca si limita, spre exemplu, un pistol de jucarie, nu va fi considerat o jucarie educativa – chiar daca se poate crede ca el ii invata pe copii anumite lucruri, totusi jucaria incurajeaza violenta, asadar nu intra neaparat in aceasta categorie, chiar daca poate fi distractiva.

Copilul poate invata multe lucruri jucandu-se, chiar si atunci cand un anumit rol educativ nu este evident: spre exemplu, daca luam o jucarie tip numaratoare, cu diverse elemente dispuse pe categorii – categorie cu un element, categorie cu 2 elemente etc. Jucandu-se copilul poate invata, evident sa numere. Dar, daca elementele au diverse forme, copilul poate invata si diverse lucruri despre forme; daca formele au diverse culori, copilul poate invata si culorile.

In plus, copilul va face propriile asocieri atunci cand se joaca si va trage propriile invataminte: spre exemplu, el poate singur concluziona ca o jucarie din lemn are o textura dura si se poate lovi in ea, in timp ce un ursulet de plus este mai sigur din acest punct de vedere. Copilul invata astfel ceva, desi mesajul respectiv nu i-a fost indicat explicit.

In afara de jucarii, este foarte recomandat sa incurajati copiii sa se joace diverse jocuri, care nu se folosesc de obiecte materiale, dar le starnesc in schimba imaginatia sau le dezvolta diverse abilitati: v-ati asculselea, fazan, ce intra intr-o sticluta etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s