Copiii si joaca – cum ii ajuta joaca pe copii?

Jocul este poate cel mai important element din viata copiilor nostri. Prin intermediul jocului, copiii invata tot ce au nevoie despre lume. De multe ori, joaca este mai importanta chiar decat dormitul sau mancatul. De aceea este foarte important sa fim atenti la felul in care se joaca copiii nostri si la instrumentele de joaca pe care chiar noi le oferim.

Imi propun sa expun aici, intr-o serie de cateva episoade, elemente demne de luat in considerare atunci cand vine vorba despre joaca, jocuri si jucariile copiilor nostri.

De ce este joaca importanta?

Joaca este importanta deoarece prin joaca fizica, copiii isi antreneaza muschii, asadar cresc sanatosi si puternici. De aceea este foarte important sa ne incurajam copiii sa se implice in jocuri fizice. In plus, jocurile fizice sunt mari consumatoare de energie, ceea ce inseamna ca, dupa joaca copilul va manca mai bine si va dormi mai bine.

Joaca este importanta deoarece prin joaca copiii invata care este sensul cuvintelor; prin joaca copiii invata despre texturile diverselor obiecte; prin joaca copiii invata despre timp; prin joaca copiii invata.

Joaca este importanta pentru ca ii invata pe copii despre oameni – copiii invata prin joaca sa astepte sa vina randul lor, invata sa imparta, invata despre sentimente, invata sa asculte si sa vorbeasca cu coechipierii, invata sa respecte regulile jocului. Prin joaca copiii incearca sa conduca sau sa se lase condusi. Prin joaca copiii invata ca unele lucruri le plac si ca alte lucruri nu le plac.

Joaca este importanta deoarece atunci cand se joaca copiii sunt relaxati, asadar invata lucruri intr-un mod placut. Jucandu-se copiii invata sa aiba incredere in ei.

Joaca este importanta deoarece prin joaca copiii invata sa devina adulti. Ei invata ce este bine si ce este rau. Prin joaca ei invata sa se confrunte cu diverse probleme si sa le rezolve. Prin joaca ei invata sa fie atenti si sa faca actiuni care presupun o perioada mai lunga de timp. Prin joaca copiii invata sa urmeze diverse instructiuni.

Tipuri de joaca

Joaca este de mai multe tipuri desi, la o prima vedere nu poate parea astfel.

Joaca activa sau joaca fizica – presupune orice fel de joc care implica activitate fizica: alergare, rostogolire etc.

Jocul de rol – este tipul de joc in care copiii isi ikmagineaza ca sunt altcineva si se comporta in consecinta.

Joaca creativa – este joaca in care copiii creaza lucruri noi prin diverse metode – picteaza, taie, construiesc, scrie, cos.

Joaca sociala – incepand cu varsta de aprox 3 ani, copiii incep sa fie interesati sa se joaca, cu adevarat cu alti copii (in sensul ca vor putea sa stabileasca impreuna un tip de joc pe care sa il joace si sa urmeaza aceleasi reguli).

Jocul mental – orice joc care implica folosirea mintii. Ca si exemple avem Fazan, Jocurile de carti, Ce incape intr-o sticluta etc.

Cum ii ajuta joaca pe copii sa creasca?

Joaca ii ajuta pe copii sa creasca si sa se schimbe in patru feluri: fizic, mental, social si emotional. Este important sa tinem intotdeauna seama de un fapt: toti copiii sunt diferiti – si veti observ acest lucru cu usurinta pe masura ce veti urmari copiii jucandu-se. Spre exemplu: (1) anumiti copii merg de-a busilea pengtru o perioada lunga de timp, in timp ce altii nu merg deloc de-a busilea, urmand sa mearga direct in picioare; (2) unii copii prefera o jucarie din lemn sau o jucarie din plastic pentru ca sunt foarte bune de ros, in timp ce altii vor prefera jucariile din plus pentru ca sunt foarte usor de indragit. Copiii invata atunci cand se joaca, dar fiecare copil va invata in ritmul lui; de asemenea, in functie de propria personalitate si afinitati fiecare copil va fi predispus sa invete mai degraba anumite lucruri, decat altele.

Joaca si dezvoltarea fizica:

Joaca implica dezvoltare fizica, respectiv dezvoltarea muschilor. Muschii mari sunt implicati in special atunci cand copilul merge, alearga sau sare. Atunci cand copilul se joaca cu mainile (manevreaza o jucarie, spre exemplu) sunt implicati muschii mici, in special.

Bebelusii prind orice obiect cu toata mana – copiii mai mari pot prinde cu degetele. Echilibrul si coordonarea se invata tot prin practicarea continua a mersului, saritului, cataratului etc. Coordonarea motorie depinde de experienta de joaca.

Tipul de joaca la  care sunt supusi, le dezvolta copiilor anumite abilitati: copiii care sunt incurajati sa deseneze si sa picteze, isi vor dezvolta mai bine aceasta abilitate. Un bebelus care urmareste un carusel, isi dezvolta muschii ochilor.

O data cu varsta, lucrurile pe care le pot face copiii, in joaca, se rafineaza: cand invata sa mearga, copiii incep sa traga de lucrurile din jurul lor si sa le arunce pe jos. Copilul mai mare stie sa construiasca un turn din cuburi. Copiii si mai mari, prescolarii stiu sa foloseasca foarfeca, in jocurile lor. Copiii de 8-9 ani pot trage cu prastia.

Preluat din: National Network for Child Care – NNCC. Lagoni, L. S., Martin, D. H., Maslin-Cole, C., Cook, A., MacIsaac, K., Parrill, G., Bigner, J., Coker, E., & Sheie, S. (1989). Good times at play. In *Good times with child care* (pp. 174-192). Fort Collins, CO: Colorado State University Cooperative Extension

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s